S milijun turista srednja Dalmacija obara rekorde

Bez autora
Aug 15 2011

Veliki napredak koji je napravila Splitsko-dalmatinska županija u ovogodišnjoj turističkoj sezoni s dvoznamenkastim rastom broja gostiju i noćenja, a koji je vidljiv na svakom koraku u srednjoj Dalmaciji već od predsezone, fantastičan je rezultat. Kolovoz pokazuje da se dobar trend nastavlja, a posebno veseli da su trenutni podaci touroperatora i agencija o rezervacijama i bookingu za rujan i veći dio listopada izvrsni na cijeloj obali, a posebno u srednjoj Dalmaciji. Splitsko-dalmatinska županija se naime, ovih dana prvi put u povijesti hrvatskog turizma popela na drugo mjesto po broju gostiju u zemlji, odmah iza Istre! Nakon što je više desetljeća bila na trećem mjestu iza Istre i Kvarnera po turističkom prometu u Hrvatskoj, srednja Dalmacija do sada je ugostila više od milijun turista i na pragu je svoje najbolje turističke sezone ikad, pretekavši Kvarner...

S milijun turista srednja Dalmacija obara rekordeVeliki napredak koji je napravila Splitsko-dalmatinska županija u ovogodišnjoj turističkoj sezoni s dvoznamenkastim rastom broja gostiju i noćenja, a koji je vidljiv na svakom koraku u srednjoj Dalmaciji već od predsezone, fantastičan je rezultat.

Kolovoz pokazuje da se dobar trend nastavlja, a posebno veseli da su trenutni podaci touroperatora i agencija o rezervacijama i bookingu za rujan i veći dio listopada izvrsni na cijeloj obali, a posebno u srednjoj Dalmaciji – kazao nam je Damir Bajs, ministar turizma koji je u subotu, udarnog dana turističke smjene gostiju na Jadranu, posjetio Split kako bi se i sam uvjerio u odličan tijek sezone.

Drugo mjesto

Splitsko-dalmatinska županija se naime, ovih dana prvi put u povijesti hrvatskog turizma popela na drugo mjesto po broju gostiju u zemlji, odmah iza Istre! Nakon što je više desetljeća bila na trećem mjestu iza Istre i Kvarnera po turističkom prometu u Hrvatskoj, srednja Dalmacija do sada je ugostila više od milijun turista i na pragu je svoje najbolje turističke sezone ikad, pretekavši Kvarner.

- Mislim da je dosadašnji dio sezone pokazao da se dobro radilo na pripremi predsezone u kojoj smo imali oko 300 tisuća turista više nego lani, pa se s tom dobrom “zalihom” krenulo lakše u vršni dio turističkog posla. Udarni ljetni mjeseci srpanj i dosadašnji dio kolovoza drže visoko ljestvicu dolazaka, a Split se tu posebno ističe najvećim brojem letova avioprijevoznika koji su ga povezali sa svijetom i kroz naše akcije udruženog oglašavanja doveli više od 1,1 milijun turista avionima na Jadran. Istim modelom koji se pokazao dobar u predsezoni, nastavit ćemo i u posezoni.

Ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, sadašnje rezervacije pokazuju da se u rujnu i dijelu listopada može očekivati povećanje od još nekoliko stotina tisuća gostiju, kazao nam je ministar Bajs, kojega smo pitali i koliko će zarada od turizma pratiti odličnu statistiku dolazaka broja gostiju, što kaže privatni sektor?

- Sve informacije koje imam od strukovnih udruga, u prvom redu hotelijera, agencija i kampera, govore kako su zadovoljni dosadašnjim financijskim učincima sezone i naglašavaju da su im prihodi bolji nego lani. U dijelu koji se tiče izvanpansionske potrošnje, pravo stanje će se vidjeti kada HNB objavi svoje podatke, ali jasno je da se privatni sektor i sektor usluga maksimalno prilagodio činjenici da je sezona vrijeme za zaradu, pa je tako već normalno da trgovine i ugostiteljski objekti rade do kasno noću, a to će valjda dati i odgovarajuće rezultate.

Ne smijemo ipak zaboraviti da u financijskom smislu u europskom turizmu posljednje dvije godine recesije nitko nije profitirao i tek se od ove godine očekuje neki lagani oporavak u tom smislu. U zadnje dvije godine europski turizam izgubio je 70 milijardi dolara prihoda koji su pali za 18 posto i u prihodovnoj strani nema pobjednika u turizmu. I mi živimo i radimo u takvom okruženju i očekujemo ove godine i u prihodima bolje rezultate. Što je sa zapošljavanjem u ovogodišnjoj sezoni, čule su se informacije kako turizam nije pridonio smanjenju broja nezaposlenih u zemlji?

Kuhari i konobari- Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u prvih sedam mjeseci ove godine u hrvatskom turizmu zaposleno je ukupno 13,6 posto više radnika u usporedbi s lanjskom godinom. Pri tome je najveći rast zapošljavanja bio među slastičarima kojih je zaposleno čak 37 posto više nego lani, kuhara je 16 posto više, konobara 20 posto više, sobarica 6 posto više... Smanjenje zapošljavanja se bilježi kod hotelskih radnika i to za 27 posto zbog racionalizacije troškova poslovanja – kazao nam je ministar Bajs u Splitu.

Inače, tema sastanka koji je ministar Bajs održao u Splitu bila je omladinski turizam koji je upravo u Splitu doživio pravi “bum” u rastu smještajnih kapaciteta koji su ove godine porasli za čak 15 novih hostela u gradu. Tom je prilikom posebno priznanje odano splitskom hostelu “Golly i Bossy” koji je proteklih mjeseci diljem svijeta pobrao niz međunarodnih priznanja i nagrada, zbog kojih ga je u subotu posjetila i delegacija Ministarstva turizma, na čelu s ministrom Bajsom i Ivom Mujom, državnim tajnikom za turizam.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik